Caravana prieteniei

Caravana prieteniei

Caravana prieteniei

„Știi tu ce înseamnă să fii copil? Înseamnă să crezi în dragoste, să crezi în frumusețe, să crezi în credință. Înseamnă să fii atât de mic încât spiridușii să ajungă să-ți șoptească la ureche, înseamnă să transformi bostanii în calești și șoriceii în telegari, josnicia în noblețe și nimicul în orice, căci orice copil

poartă o zână nașă în sufletul lui.” (Francis Thompson)

Parteneri:

– Școala Primară „Hänsel und Gretel” Iași

– Școala Generală „B. P. Hașdeu” Iași – unitate de învățământ de stat

Scurtă descriere a proiectului:

Colaborarea dintre cele două școli s-a născut din dorința de a realiza cu preșcolarii și elevii activități non formale cu scopul dezvoltării/creșterii motivației pentru învățare. Proiectul s-a desfășurat pe parcursul întregului an școlar 2013-2014. Școlarii și preșcolarii de la cele două școli au participat la activități extrașcolare și împreună au redescoperit importanța jocului în învățare.t

Echipa de proiect a fost formată din educatoare, învățătoare, profesor de matematică, profesor de limba engleză, profesor de limba germană. Cadrele didactice implicate au experiențe diverse din perspectiva disciplinei pe care o predau, dar și a particularităților unității de învățământ unde lucrează. Aceste aspecte sunt foarte importante și conferă unicitate activităților. De asemenea, foarte important și este faptul că în proiect sunt implicați copii cu vârste diferite – de la 6 la 14 ani. Un astfel de grup a stimulat comunicarea și creativitatea și fiecare a învațat ce este toleranța, respectul, generozitatea, recunoștința și nu în ultimul rând prietenia..

Activități realizate:

– Arte vizuale și lucru manual (construirea unui felinar pentru sărbătoarea sfântul Martin -construirea unui ornament în forma de zână);

– Învățarea unor cântece în limba germană și engleză.

– Olimpiadă amuzantă -jocuri-concurs pe echipe în aer liber;

– Tradiții de Crăciun și Anul Nou; realizarea unei coroane de Advent (Adventskranz) în cadrul Festivalului ONG-lor din Iași;

– Mărțișoare pentru toți -confecționarea unor mărțișoare și felicitări – prezentarea lor la expoziția „Surâsul primăverii” de la Casa Corpului Didactic, Iași;

– Iepurașul de Paști – vizită la Școala „B. P. Hașdeu”: ouă încondeiate, felicitări și mici tablouri pentru Paști.

– Cartea prieteniei – realizarea de portofolii despre prietenie (poezii, povestioare, impresii personale, desene etc.)

– Ziua Copilului e azi şi Ziua Prieteniei – desene pe asfalt.

SAMSUNG
SAMSUNG

Într-o frumoasă zi de toamnă târzie, școlarii claselor primare de la Școala Primară „Hänsel und Gretel”, s-au bucurat de niște musafiri deosebiți. Un grup de elevi din clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a de la Școala Generală „B. P. Hasdeu” din Iași au poposit în dealul Copoului împreună cu profesoara lor de engleză, d-na Raluca Tănasă.

În proiectul Caravana prieteniei, elevii de gimnaziu au desfășurat activități împreună cu cei mici din școala gazdă. Pentru început fiecare pitic și-a ales câte un prieten mai mare. Împreună au aflat legenda Sfântului Martin, au învățat un cântec în limba germană și au construit felinare.

A urmat un joc distractiv pe echipe: „Fețe amuzante” și câteva ștafete vesele desfășurate în curtea școlii. Câștigătorii au primit aplauze.

Activitatea s-a încheiat cu colorarea și decuparea unei zâne desenate pe carton și cu păr din hârtie creponată.

Încântați de acest schimb de idei între generații și între școli diferite, toți au promis ca să repete astfel de întâlniri.

Înv. Teodora Pantazi

Impresii despre activitatea din noiembrie:e

Ce am învățat?

„Astăzi am învățat că nu trebuie să fii mic pentru a te juca; am învățat că prietenie înseamnă încredere și colaborare în orice împrejurare; am învățat câteva cuvinte în limba germană și am descoperit cât de melodioase și frumoase sunt cântecele în această limbă.”

(Avasilcăi Teodora, cl. a VII-a E).

„Am învățat că vârsta nu are importanță când vine vorba de prietenie și de joacă, dar mai ales am înțeles că ne putem înfrumuseța viața și timpul prin metode simple distractive.” (Manea Amalia, cl. a VIII-a A)

„Am învățat câteva cântece în limba germană și mai ales am învățat să am răbdare și să comunic cu copiii mici. Am colaborat foarte bine cu ei și jocul ne-a unit foarte mult. Pot să spun că mi-am făcut noi prieteni și sunt foarte drăguți.” ( Țintă Andrada, cl. a VI-a B).

Ce m-a bucurat?

„M-am bucurat mult că am fost uniți și mici și mai mari, că am cântat împreună, ne-am jucat și cu toții am fost zglobii, frumoși și plini de viață.” (Barbu Irina și Popovici Alina, cl a VII-a E)

„M-am bucurat mult întreaga activitate și am fost fericită că prietenii mei mai mici au învățat foarte repede să construiască și să orneze felinarele pentru sfântul Martin.”

(Tutosie Patricia-Maria, cl. a VIII-a)

w„M-am bucurat nespus că mi-am făcut noi prieteni și mai ales m-am bucurat că mi-am amintit de copilărie” (Hulub Andreea, cl a VII-aE).

Ce am simțit?

Am simțit multă bucurie și sunt mândră de tot ce am realizat și am învățat astăzi.”

(Tipișcă Catrinel,cl a VII-aE).

„Am trăit din nou momentele minunate ale copilăriei și mă bucur că am participat la „Caravana prieteniei”! (Manole Iasmina, cl. a VI-a B)

„M-am simțit ca un copil. Am simțit că întotdeauna când voi fi tristă va fi de-ajuns să mă joc pentru a fi din nou fericită. Sunt foarte fericită că împreună cu d-nele profesoare și cu toți copiii mici ne-am jucat, am cântat în limba germană, am decorat și am făcut lanterne.”

(Avasilcăi Teodora)

O experiență de neuitat

Proiectul de parteneriat educational „Caravana prieteniei” a reprezentat una dintre colaborările deosebit de interesante care s-au desfășurat în școala noastră în anul școlar 2013 -2014, această activitate fiind foarte apreciată și îndrăgită atât de cei ce au participat direct, cât și de colegii de cancelarie și de directorii școlii – domnul profesor Ionel Nechifor și doamnele profesoare Elisabeta Asandulesei și Luminița Viciu.

Trebuie să mărturisesc că, în momentul în care am primit propunerea de colaborare din partea Școlii Primare „Hansel und Gretel”, am acceptat cu bucurie și fără ezitare implicarea în proiect, deși aveam ceva emoții. Mă gândeam că poate va fi mai dificil de inițiat relația de colaborare între copiii mai mici, de clasa pregătitoare sau clasa întâi, cu elevii mari din clasele VII – VIII, dar după prima noastră întâlnire de lucru toate emoțiile mele au dispărut. Și cei mari, și cei mici s-au implicat cu tot sufletul în activitățile propuse, așa că și rezultatele muncii lor de echipa au fost deosebit de frumoase. În plus, am avut ocazia să cunosc niște cadre didactice deosebite, cu care am comunicat și colaborat foarte ușor și eficient. În total au avut loc trei întâlniri „față în față”: prima, în luna noiembrie, la Școala Primară „Hansel und Gretel”,

(unde am avut parte de o primire foarte călduroasă și unde ne-am simțit minunat), cea de a doua în luna decembrie în cadrul mai oficial al Festivalului ONG-urilor de la Palas Mall, și cea de a treia în luna aprilie, în cadrul activitaților desfășurate în Săptămâna altfel, la Școala „B.P. Hașdeu”. Aici, cei mici au vizitat principalul corp de clădire al școlii (din cele 7 existente!) și au asistat la câteva experimente fascinante de fizică (sub îndrumarea doamnei profesoare Magda Postolache), apoi au jucat câteva jocuri de mișcare în sala de sport (coordonați de doamna profesoară Emilia Poleac), pentru ca în final să realizeze niște produse minunate cu specific de Paște la atelierul de lucru la care am beneficiat și de sprijinul doamnei profesoare Adriana Paduraru.

La nivel personal, pot spune ca a fost o experiență care m-a îmbogățit sufletește și în care m-am implicat cu mult drag. Lucrul cu copiii într-un cadru mai relaxat și altfel decât în mod obișnuit a contribuit la crearea unei relații de încredere, a unei frumoase stări de comuniune spirituală și la un schimb de idei și de energii pozitive. Toate activitățile s-au desfășurat firesc, fără să fie nimic forțat, și cu o permanentă bună dispoziție. Nu pot decât să sper ca voi avea și pe viitor șansa de a mă implica în coordonare a unor proiecte la fel de plăcute și benefice pentru toate părțile implicate: elevi, cadre didactice și părinți.

Prof. Raluca Tănasă ( Școala „B.P. Hașdeu”, Iași)

Impresiile câtorva elevi de clasa a VII-a:

„Părerea mea este că micii învățacei ai Școlii Primare „Hänsel und Gretel” au fost foarte activi, prietenoși și cooperanți. Au fost foarte cuminți în sensul copiilor activi și energici. Pe scurt, am o părere foarte bună despre micii învățăcei, iar doamnele învățătoare sunt drăguțe și indulgențe, având grijă ca elevii să fie protejati și educați foarte bine.” (Barbu Irina)

„Activitățile au fost foarte interesante și frumoase. Copiii de acolo au fost foarte drăguți, amabili și cuminți. Am învățat și câteva cuvinte în limba germană, și totul mi s-a părut interesant.” (Hulub Andreea)

„A fost o experienta nemaipomenită. Copiii mici au fost niște scumpi și drăgălași. Eu personal m-am simtit minunat și aș dori să repet aceasta experienta.” (Susanu Andrei)

„ȘcoalaPrimară „Hänsel und Gretel” este un loc unde cei mici învață să zboare frumos pe tărâmul cunoștințelor și să se exprime frumos în două limbi-este minunat!. Experiențele trăite alături de copii și de doamnele profesoare m-au retrimis în copilărie, unde am călătorit ca printr-o țară uitată si regasită…” (Avasilcai Teodora)

„A fost o experență frumoasă. Copiii au fost entuziaști și hazlii, actvitățile au fost foarte bine organizate și cu toții ne-am simțit grozav.” (Zamurca Cosmin)

O zi minunată cu musafiri mici

Într-o frumoasă zi de primăvară iată că la școală au venit niște musafiri deosebiți. În urma unui schimb de experiență ce a avut prima etapă în semestrul I al acestui an școlar, copiii de la școala noastră, „B.P. Hasdeu” Iași, au realizat în cadrul proiectului „Caravana prieteniei”,un grup de întâlniri cu Școala Primară „Hänsel und Gretel” din Iași. Întâlnirile au avut un farmec deosebit deoarece s-au întâlnit copii de vârste diferite: clasele a 5-a, a 6-a și a 7-a de la noi și clasele pregătitoare și clasa I de la Școala germană. Au fost întâlniri dinamice, organizate cu multă fantezie și umor de către doamna profesoara de engleză Tănase Raluca din partea școlii noastre.

Eu am participat la activitatea organizată la noi la școală. Copilașii mici s-au comportat extraordinar, de parcă toată viața lor s-au plimbat printre elevi care, și stând pe scaun, erau mai înalți decât dânșii. Mai întâi au fost invitați la laboratorul de fizică deoarece doamna profesoară Postolache, auzind ca avem musafiri, a spus ca le face niște experimente. Copilașii au ajuns, s-au așezat destul de repede printre elevii de clasa a VI-a, apoi au început să urmărească experimentul cu magneți susuținut de doamna profesoară. Ascultau foarte atenți și puneau tot felul de întrebări, interesați să afle cum funcționează magneții mânuiți cu ușurință de doamna profesoară. După „ora de fizică” s-au mutat în sala mea de clasă, printre elevii de clasa a 5-a și a 7-a, tot fără inhibiții. I-au întrebat și pe cei mari tot felul de lucruri, fiind foarte curioși. Erau simpatici cum stateau ei țanțoși, între doi elevi mari, străduindu-se să arate măcar la fel de drepți dacă nu la fel de înalți ca și colegii de bancă. Mai mult, o fetiță cu codițe se străduia din răsputeri să își bine dispună colegele de bancă, mai mari, drept pentru care a început să imite, cu foarte mult talent, tot felul de animale. Oricum erau degajați și așteptau în liniște sarcinile pregătite de colega noastră Raluca împreună cu doamnele lor.

În etapa următoare li s-au dat creioane colorate, carioci și câteva planșe cu machete de iepurași din care trebuiau să facă felicitări cu care să meargă acasă. Cei care au terminat mai repede au primit apoi tot niște felicitări de colorat, sub formă de ouă. S-au amuzat și acolo mai ales că cei mari îi ajutau să coloreze și atunci sarcina era mai ușoară. Elevii mei erau pregătiți să plece într-o excursie până la Mănăstirea Cetățuia, dar nu au vrut să plece până nu i-au ajutat pe cei mici să termine de colorat măcar o planșă.

Pentru că noi am plecat și dânșii mai aveau de lucrat, au rămas cu cei de clasa a VII-a. Dar nu ne-au lasat fără rămas bun căci la întoarcerea din excursie am găsit pe tablă o minunată felicitare de Paște, din partea prietenilor noștri mici de la Școala Primară „Hansel und Gretel” din Iași și a doamnelor lor.

Copiii s-au simțit foarte bine împreună și au fost impresionați de cât de multe lucruri știu cei mici. A fost o activitate veselă, mobilizatoare pentru elevii noștri care au fost impresionați de cunoștințele celor mici și s-au străduit să își primească bine musafirii.

Sperăm că s-au simțit bine la noi așa că… îi așteptăm și data viitoare.

Prof.Adriana Păduraru (Școala Generală B.P. Hașdeu-Iași)

Hansel & Gretel

Complexul Rezidential ”Exclusiv Copou”, dar si in Centrul pentru dezvoltarea si sustinerea afacerilor IDEO

MANAGER

PROGRAM

8:00 - 18:00
INCHIS
INCHIS

TRIMITETI-NE UN MESAJ

Folositi formularul alaturat pentru a ne trimite un mesaj. Raspundem in cel mai scurt timp.